2018. Március 23. | Emőke
Regisztráció | Belépés

Megfelelő étkezéssel a pattanások ellen

2013. Március 14. | orsi | Szólj hozzá elsőként!

A pattanások kialakulásának hátterében a helytelen étkezés is állhat. Ez viszont egyénenként változik. Néhány embernek elég, ha csak magol egy kicsit, vagy csokit eszik, máris pattanásos lesz az arca.

A pattanások minden ember ellenségei és köztudott, hogy a pattanások mindig akkor jelennek meg, amikor éppen készülünk valahova. A tinédzsereknél ez általában tablófotózáskor következik be. Ekkor fordulnak az általuk legjobbnak vélt sminkeshez, aki szinte tökéletesen eltünteti a problémát. Ha viszont megszeretnénk előzni a pattanásokat, elég, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk.

A pattanások kialakulása igen egyszerű. A bőrben számtalan rendellenes sejt található. Ezek felelősek a pattanásokért is. Eltömítik a faggyúkivezető csöveket, így a faggyú és a zsír nem tud távozni. Ennek következtében elkezdenek szaporodni bennük a baktériumok. Nem is kell nekik olyan sok idő, begyulladnak és meg is született a nemkívánatos pattanás.

Leggyakrabban a kamaszkorban jelentkeznek, mert ilyenkor sokkal intenzívebb a bőr faggyú és zsírtermelése. Ezért nagyon fontos a bőr megfelelő tisztítása. Minden este egy kis arctonikkal való áttörlés már sokat segít a megelőzésben.

A megfelelő étrend egynegyed részben segít a pattanások ellen folytatott harcban. A legfontosabb, hogy kerüljük a gyorséttermi és a zsíros ételeket.

Ételek, amiket fogyassz:

-Sárgarépa, brokkoli, halolaj. Azért nagyon fontosak, mert sok bennük az A-vitamin, ami elősegíti a bőr regenerálódását, ezzel megelőzi, hogy a fölösleges faggyú megrekedjen. Amire viszont ügyelni kell, hogy nem szabad túl nagy adagban fogyasztani, mert mellékhatásai lehetnek. Terhesség és szoptatás idején pedig kifejezetten nem javallott.

-Paradicsom, citrusfélék, savanyított zöldségek. Ezek nagyon jó C-vitamin források, ami megnyugtatja a bőrt és immunerősítő.

-Olívaolaj, napraforgómag, édesburgonya. Bennük található az antioxidánsokban gazdag E-vitamin.

-Mandula, pulykahús, búzacsíra. Kitűnő cink források. A cink segít megelőzni a gyulladást okozó baktériumok elszaporodását.

-Víz. A víz nagyon fontos szervezetünk számára, így bőrünknek is. Segíti a méreganyagok távozását.

Ételek, amiket kerülj el:

Kerüld a csokikat,mint egyszerű szénhidrátokat, a gyorséttermi ételeket és a hormonkezelt állatokból származó élelmiszereket. Ilyen például a növekedési hormonnal kezelt szarvasmarhák teje. Ezek nagy mértékben hozzájárulnak a pattanások kialakulásához.