2018. Április 24. | György
Regisztráció | Belépés

Csokifagyi fehérjeporból

2013. Július 21. | anita | Szólj hozzá elsőként!

Hagyjuk ki a telített zsírokat amennyire lehet, így mellőzzük a tejszínt, használjunk light joghurtot, ebből akár bio is kapható. Az elkészítéshez szükségünk lesz szentjánoskenyér lisztre, amit reformboltokban kaphatunk, de akár helyettesíthetjük fél kanál kukoricakeményítővel is. A fehérjepor segítségével jelentősen megnöveljük a fehérjetartalmat. 

Hozzávalók:
100 ml light joghurt
500 ml tej
100 g sárgája
5 g szentjánoskenyér liszt vagy fél kanál kukoricakeményítő
30-50 gramm csokoládés fehérjepor
néhány evőkanál kanál kakaópor attól függően, hogy mennyire csokoládés a fehérjeporunk. 

Elkészítés:

Higítsuk fel a joghurtot kevés tejjel, így már könnyedén összekeverhető a maradék tej és a joghurt. Enyhén melegítsük fel a folyadékot. 
Egy tálba öntsük bele a tojássárgáját, szitáljuk bele a szentjánoskenyér lisztet. Ha helyette kukoricakeményítőt használunk, azt kevés vízben kikeverjük, majd így öntjük a tojáshoz. A keményítővel azért óvatosan kellene bánni, nehogy túlságosan puding állagú legyen a fagylalt. Ha édesíteni szeretnénk a fagylaltot, most megtehetjük, ehhez manapság egyre több természetes, alacsony szénhidrát tartalmú csoda kínálkozik. Keverjük össze a tál tartalmát. 
Keverjük össze a tojásos masszát a felmelegített tejjel. Melegítsük a folyadékot 85 fokra, a kevergetéssel azonban egy percre se álljunk meg, hogy a massza egyenletes állagú legyen. A magasabb hőfok egyébként kicsaphatja a tojást, ezzel vigyázz.
A masszát vegyük le a tűzről, és most jöhet a fehérjepor, valamint a kakaó. Hideg vízben hűtsük ki a fagyalaltalapot. Ez környezetkímélő megoldás is egyben, hisz nem a hűtőnket hevítjük, de persze időigényesebb is. 
Két órára hűtőbe tesszük a fagylaltalapot, s miután lehűlt fagylaltgépbe öntjük, megdolgoztatjuk, míg krémes nem lesz. Azonban fagylaltgép nélkül is készíthetünk fagyit, ám a jó eredményért sokat kell küzdeni, persze ha sikerül, ugyanis  a mélyhűtőben jégkristályok képződnek a fagyiban. Egyébként a géppel készült fagyit is időnként tovább szokták hűteni mélyhűtőben, ha szükséges.