2018. Március 23. | Emőke
Regisztráció | Belépés

Kezdő futóknak

2013. Július 1. | anita | Szólj hozzá elsőként!

58 kezdő futót vizsgáltak meg dán kutatók, valamint az edzésük intenzitását 10 héten keresztül. A résztvevők minimumum heti 2 alkalommal futottak, egy GPS órát kellett használniuk, mellyel a megtett távolságot mérték. Ha lesérültek meg kellett állniuk. 

Összesen 13 futó sérült meg. Ők megemelték az előzőleg megtett távot 31%-kal. Hogy miért? Rövid idő alatt akartak, nagy eredményt elérni. Azok a futók, akik nem sérültek le, maximum 22%-kal növelték a teljesítményüket.

A tapasztalt futókkal ellentétben a kezdők nincsenek tisztában azzal, mennyit futnak valójában-mondja Rasmus Nielsen, a kutatás vezetője. Ha növelni szeretnéd a távolságot, vesd be a 10%-os szabályt. Emeld a távolságot minden héten 10%-kal az előző heti eredményhez képest. Ha túl hamar kezded a hosszabb távot, mind a  szöveteidnek, mind az izmaidnak is csak kárt teszel vele, hisz a szervezetednek ilyenkor nincs elég ideje alkalmazkodni az edzéshez. Ne felejtsd el! Lehet, hogy jól érzed magad közvetlenül az edzés után, de a következmények később is jelentkezhetnek!

Ha rendkívűl jónak érzed magad, megemelheted a távot heti 20%-kal is. Viszont ha levertséget és fájdalmat érzel, akkor ne vidd túlzásba, vegyél vissza egy kicsit-tanácsolja Nielsen.