2018. Április 24. | György
Regisztráció | Belépés

Így kerüld el a túledzést!

2013. Július 20. | anita | Szólj hozzá elsőként!

Adrian Shepard az egyik indianapolisi Egyetem szakértője szerint, akkor beszélhetünk túledzettségről, ha nem tesszük lehetővé a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon a terheléshez, valamint hogy regenerálódjon a terhelés okozta sérülésekből. 
Ugyanis a testedzés, ezen belül leginkább a súlyzós edzések,sérüléseket okoz az izomzatban, ezek regenerációja során a megfelelő táplálkozás hatására pedig erősebb, tápanyagban gazdagabb izomzat épül. Ebből is látszik, hogy a szükséges regenerációs idő lerövidítése tönkreteszi az egész folyamatot, tehát hátráltatja az eredmény elérését

Shepard szerint a túledzettség miatt a következők lépnek fel:
- Teljesítménycsökkenés 
- Alvási nehézségek
- A vérnyomás illetve a nyugalmi pulzus emelkedése
- Ingerlékenység, bélpanaszok


Sok vannak akik ész nélkül vágnak bele az edzésekbe, és  nincsenek tudatában a következményekkel. Hogy ez miért van könnyen megmagyarázható. Minél nagyobb eredményt akarnak elérni, a lehető leghamarabb. Csakhogy az eredmény természetesen nem ez lesz. 

Adrian Shepard a túledzettség elkerülése végett, 3 lépést ajánl a figyelmedbe.

1: Fokozatosság! Fontos, hogy fokozatos építsd fel az edzést, pláne ha kezdő vagy, vagy éppen ha sérülésből térsz vissza.

2: Kérd ki szakképzett személyi edzők tanácsát. Tanuld meg, hogy milyen gép mire való, és hogyan használd céljaid eléréséhez.

3: Ha tudsz végeztess állapotfelmérést, hogy tisztában légy fittségi állapotoddal. Ez azért is hasznos, mert a fejlődésedet majd hozzámérheted.