2018. Március 23. | Emőke
Regisztráció | Belépés

Edzéssel kapcsolatos tudnivalók

2013. Július 17. | anita | Szólj hozzá elsőként!

Úszás, szaunázás:

A szaunázás élénkíti a bőr mikrokeringését, így  sokkal élettelibbé teszi azt. A kiszáradásra hajlamos bőrön a szauna növelheti az ekcémás panaszokat, hiszen az izzadás provokálja a viszketést és az ekcémát. Az klóros vízben történő úszás kiszárítja a bőrt. Az izzadságot és a klóros vizet ezért töröld le azonnal, majd olyan bőrbarát tusfürdőt használj, amely pótolja a bőr hidrolipid( természetes védőfunkciót szolgáló ) rétegét. Zuhanyzás után használj bőrbarát testápolót.

Ásványi anyag pótlás:

Edzés közben az izzadás során az ásványi anyagok kiválasztása fokozódik, a szervezet fizikai terhelése során több nyomelemet használ el. Többféle létfontosságú ásványi anyag, mint pl. magnézium, króm, cink, nátrium, stb. szükséges a megfelelő testedzéshez, különben krónikus fáradtság, rossz közérzet, izomfájdalom és görcsök léphetnek fel. Egy közepesen intenzív testedzés során csak a cinkszint esetében 10–45% -os csökkenést igazoltak a vizsgálatok. Ezért fontos, hogy okosan eddz!

Sokat segít az ásványi anyagban gazdag táplálkozás, pl. húsok, csontleves, zöld leveles zöldségek, magvak. Edzés után 50 perccel az elfogyasztott gazdag, magvakkal megszórt leveles saláta, csirkemell filével kombinálva jobb választás, mint a tartósítószereket és egyéb mesterséges összetevőket tartalmazó energiaturmix.

Edzőtermi baktériumok, fertőzések:


Az edzőtermeknek a legnagyobb hátránya a fertőzések kockázata, azonban egy kis odafigyeléssel ez minimalizálható. Fontos, hogy mezítláb soha ne menj sehová! A lábujjközök, a talp és a testhajlatok azonnali szárazra törlése alapvető fontosságú a bakteriális és gombás fertőzések megelőzésében. Műszálas zokni, túl zárt sportcipő és rosszul szellőző ruházat is ugyanúgy segíti a fertőzéseket. Edzés után lehetőleg azonnal zuhanyozz, mert a bőrön maradt izzadság felborítja a bőr mikrobiológiai egyensúlyát és segíti a kártékony tüneteket okozó baktériumok elszaporodását. Ha a lakóhelyedhez közel van az edzőterem, inkább az otthoni zuhanyzást ajánljuk.

Izzadt bőrre soha ne kenj semmit! Edzés után az alapos kézmosás elengedhetetlen, hisz a kondigépeken megtelepedett baktériumokat könnyen elszórhatod a bőrödön. A már megtisztított bőrön az élénkebb keringés és a tágabb pórusok miatt fokozott a felszívódás, ezért mellőzd az irritáló hatóanyagokat, mint pl. parabén, illatanyagok, egyes gyógynövények stb. tartalmazó kozmetikumokat. Használj hidratáló krémet,  hisz a folyadékvesztés a bőrön is hamar meglátszik sok apró dehidratációs ránc formájában. Edzés után a bőr érzékenyebb, ezért mindenfajta dörzsölést vagy radírozást mellőzz egy ideig.