2018. Március 23. | Emőke
Regisztráció | Belépés

A jobb kondiért!

2013. Július 17. | anita | Szólj hozzá elsőként!

Sokan azt gondolják, a hegyi tréning fejleszti legjobban a képességeinket, pedig nem így van. A Dél-dakotai Állami Egyetem egyik tanulmánya megállapította, hogy a sík terepen való futás hatékonyabban fejlesztheti képességeiket, mint az emelkedőkön való erőltetett menet. A sportolókat heti 2 edzéssel 6 héten át futtatták sík terepen, illetve 10 százalékos emelkedőn. Az időszak végére a sík terepen futók hosszabb távon és nagyobb erőbedobással tudtak teljesíteni. 

Ennek mi lehet az oka?
A vízszintes terepen való edzés nyilván közelebb áll ahhoz a típusú megter­­­­heléshez, amit a versenyek megkívánnak. Ennek során a futók egyenletesebben képesek beosztani energiájukat, mint amikor hegymenetben minden erejüket összeszedve küzdenek le egy-egy nehezebb szakaszt. Persze a hegyi edzésnek is van haszna. Ha a maximális sebességed szeretnéd fokozni, vagy épp egy nehéz terepen zajló versenyre szeretnél felkészülni, válaszd az emelkedőt –mondja a tanulmány szerzője, Dr. Derek Ferley.

Sokan vannak, akik nem szeretnek futni, vagy egyszerűen csak unalmasnak tartják, pedig számos előnye van. "A futás nagyon egészséges, mivel fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, növeli a vitálkapacitást, az erek rugalmasságát és keresztmetszetét, valamint javítja a szív pumpafunkcióját, és így optimalizálja magát a szívfrekvenciát" - nyilatkozta Tánczos Zoltán személyi edző, az ELTE-PPK gyakorlatvezető tanára.

A futás átalakítja a test izomzatát, erősíti az immunrendszert, valamint emeli a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét. Rendszeres futással megelőzhetők a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi panaszok, a kóros ízületi elváltozások, valamint csökkenthető az asztma kialakulásának kockázata is. Ezeken kívül, segít egyensúlyba hozni az anyagcserét,támogatja az alvási és táplálkozási funkciókat, továbbá fokozza a növekedési hormon elválasztását, ami lassítja az öregedési folyamatokat. 

"Azáltal, hogy a futás komplexen átmozgatja az egész testet, javítja az inak, a csontok és az ízületek teherbírását, így megelőzi a csontritkulás kialakulását, valamint hozzájárul a jobb mozgáskoordinációhoz és a helyes testtartás kialakításához" - mondja a szakértő.