2018. Március 23. | Emőke
Regisztráció | Belépés

Fernando Torres

2013. Január 13. | orsi | Szólj hozzá elsőként!

Gyermekkor

1984. március 20-án született Fuenlabradában, Spanyolországban. Flori és José Torres gyermekeként. Két testvére van, Izrael és Mari Paz, akik ekkor 7 illetve 8 évesek voltak. Eléggé zabolátlan gyerekek voltak, míg a kis Fernando inkább csendes és nyugodt, legalább is a házon belül. Első évében olyan volt, mint bármelyik másik kisgyerek, kúszott-mászott és kiáltozott, ahogy ebben a korban szokás. A labdarúgással két éves korában került először kapcsolatba, amikor is elkezdte rúgdosni testvére labdáját a ház körül. Másik nagy hobbija ekkor a különböző tárgyak ablakon való kidobálása volt, szülei nagy bánatára. Négy éves korában kezdte el igazán érdekelni a futball. Édesapja, amikor csak ideje engedte, focizott vele Gastrarban, (egy kis falu Galacia mellett) ahol pihenéseiket töltötték. 

 

1989-ben, csatlakozott első csapatához a Parque 84-hez. Ezt egy futballszervezet hozta létre a szomszédos városban. Itt a mérkőzések még csak abból álltak, hogy 15-20 gyerek őrülten kergeti a labdát. De mint minden ennyi idős kisfiúnak, hatalmas élvezetet jelentett. Ekkor volt először szerelmes, az óvodában. Elmondása szerint, sajnos már nem emlékszik a lány nevére, de annyi biztos, hogy az első szerelem nagy nyomot hagy az emberben. Hat éves koráig a kapuban állt, egészen addig, míg egyszer testvérétől kapott egy igen erős rúgást, aminek következtében kihullottak a fogai, és édesanyja megtiltotta, hogy továbbra is kapus legyen. Ekkor határozta el, hogy csatár lesz. Abban, hogy melyik csapatnak fog szurkolni, nagypapájának volt nagy szerepe, aki igazi Atlético Madrid szurkoló volt. Két év múlva elköltöztek Estorde-ba. Ez azért fontos, mert itt ismerte meg feleségét, Ollala-t.

Atlético Madrid

1994-ben a Rayo 13 csapatában játszott. Az év három legjobb játékosát elvitték az Atléticohoz. Szezonbeli 55 góljával Fernando is közöttük volt. 11 volt, amikor csatlakozott a csapathoz. Edzője Manolo Rangel volt. Nagyon élvezte a sok edzést, bár szüleinek nagy erőfeszítésébe került, hogy tréningre hordják a Kölyköt. Mindig kihangsúlyozza, hogy a családja nélkül nem kerülhetett volna fel az első csapatba és nem válhatott volna igazi focistává. Első évében a Junior B csapatban játszott, ahol arra is volt példa, hogy ellenfeleik idősebbek voltak náluk. Nem nyerték meg a bajnokságot, de előkelő helyen végeztek a ligában. 13 volt, amikor felkerült a Junior A-ba. Ekkor tapasztalta meg, hogy az Atléti szurkolók különlegesek. Nem csak akkor állnak a csapat mellé amikor jól megy az a bizonyos szekér. Ebben az időszakban értette meg azt az életérzést, amiről nagyapja mesélt neki. 1998-ban nyerte meg első fontosabb versenyét, amit a Nike szervezett. Olyan kiemelkedő csapatoktól hódították el a kupát, mint a Real Madrid, a Barcelona, vagy a Milan. Ebben az évben megválasztották az Év Junior Játékosának is. Egyre jobban fejlődött, így tizenöt évesen aláírta első szerződését a csapattal. 2001-ben ő is tagja volt az U-16-os nemzeti csapatnak, mely megnyerte az Európa Bajnokságot. Fernando elnyerte a legtöbb gólt szerző játékos címet. Ez már akkora sikert jelentett, hogy egyre többen kezdték felismerni az utcán. Nem sokkal később közölték vele, hogy számítanak rá az első csapatnál.

 

2001. május 27-én debütált az El Calderónban a Leganes ellen. Első gólját  Atléticosként az Albacete ellen szerezte. Majd 2002-ben az U19-es Európa Bajnokságon ő rúgta a döntő győztes gólját. A sikereket a hírnév is követte. Klubja történetének ő volt a legfiatalabb kapitánya, mindössze 19 éves volt, mikor magára ölthette a csapatkapitányi karszalagot. Fontosnak tartotta, hogy a meccsek után ott maradjon és autogramokat osszon rajongóinak, mondván, ha ennyire tisztelik őt, és ő is ugyanolyan szeretettel van irántuk ez neki erkölcsi kötelessége. Egyedül a magánélet elvesztését sajnálta, hogy nem mehet el úgy például egy moziba, mint akármelyik civil ember. A csapattal viszont nem érte el a várva-várt sikert, hiába követték egymást a különféle edzők. 2006-ban több csapat is megkereste, de ő mindenkit visszautasított. Úgy érezte, hűséggel tartozik nevelő egyesületének. Nagy álma volt, hogy Király Kupa döntős legyen, ez a vágya viszont nem teljesült.

Angol Futball

2007-ben gyökeresen megváltozott az élete. Ajánlatot kapott a Liverpool FC-től. Nem volt könnyű, mivel az elmúlt 12 évét az Atlétiben töltötte, viszont élete egyik legfontosabb döntésével állt szemben. Rafa Benítez személyesen hívta fel. Magyarázott a terveiről, ötleteiről. Ez a telefonhívás mindent megváltoztatott. Majd megérkezett az Anfieldre miután elköszönt a szurkolóktól, csapattársaktól és alkalmazottaktól az Atléticonál. Megköszönte nekik, hogy ilyen jól bántak vele azalatt az idő alatt, míg ott játszott. Minden új és izgalmas volt a Liverpoolnál. Első gólját a Vörösöknél a Chelsea ellen lőtte. Bemutatkozása jól sikerült. Minden nagyon simán ment. Jól kijött csapattársaival, hamar beilleszkedett a közösségbe. A média nyomása is sokkal kevesebb, mint Spanyolországban volt. Ez nagyon szimpatikussá vált számára. Hatalmas támogatást kapott a rajongók felől is. Nagy tisztelettel töltötte el, amikor először hallotta, amint a nevét skandálják. 2008 igazán szerencsés év volt számára. Bécsben, elhódította a spanyol válogatott az Európa Bajnoki címet. A döntőben ő lőtte az EB címet érő gólt. Nem hiába nevezik döntőspecialistának. Liverpooli első évében, már mind fizikailag, mind technikailag sokat fejlődött. a 2008-as év, viszont itt még nem ért véget. Beszavazták a legjobb három játékos közé, akik esélyesek az Aranylabdára. 2009-ben Zürichben tartották a ceremóniát. A legtöbb szavazatot Christiano Ronaldo kapta. Fernando nagyon büszke volt rá, hogy ő is részt vehetett az ünnepségen és úgy gondolja, 2008 a legsikeresebb éve volt klub szinten és válogatott szinten is. Ebben az évben szépen meneteltek a Premier League-ben. A Manchester mögött a második helyet foglalták el. Nem sokkal később egy ágyéksérülés a kispadra kényszerítette. Visszatérése után első meccsén szerzett egy gólt, ami új rekorddal szolgált. Ő lett a klub történetében az 50 liga gólt leggyorsabban szerző játékos. A Liverpool viszont nem hozta meg számára az igazi sikereket. 2010-ben a spanyol válogatott nagy reményekkel utazott Dél-Afrikába, a Világbajnokságra. Mindössze egy meccset veszítettek és szépen meneteltek a döntő felé. A győztes gólt, most nem Torres, hanem Iniesta szerezte. Így Spanyolország felült Európa után a Világ trónjára is.

2011-ben átigazolt a Chelsea FC-hez. 50 millió fontot fizettek érte, ezzel átigazolási rekordot döntött meg Angliában. A sors fintora, hogy pont a Liverpool elleni rangadón debütált kékben, amit a Chelsea elvesztett. Karrierje mélypontra került. Több sérülésen volt túl. Visszatérésekor a játék nem úgy ment, ahogy szerette volna. Rengeteg kritikával kellett szembenéznie. Sokan megkérdőjelezték tehetségét és kételkedni kezdtek abban, hogy megérte-e érte az az 50 millió font. 2012. április 24-én a Barcelona ellen játszották BL meccsüket. 2-2-es állásnál Torres megszerezte a győztes gólt, így kiejtve a Barcelonát, bejutottak a Bajnokok Ligája döntőjébe, amit később meg is nyertek a Bayern München ellen. Ezzel nagy álma vált valóra. 2012-ben a spanyol válogatottal megvédték Európa Bajnoki címüket. A döntőben ismét gólt szerzett, viszont nem ez volt az egyetlen azon a meccsen az olaszok ellen. Az EB után, Torres kapta az Aranycipőt.

Magánélet

Feleségével, Ollalával két gyermeküket nevelik: Nora-t és Leo-t. Lehet, hogy a játék nem megy neki felhőtlenül manapság, de magánéletében kifejezetten sikeresnek számít és mindent egybevetve igazi sikersztori az övé. Európa bajnok, Világ bajnok és Bajnokok Ligája győztes. Mindent megnyert, amire csak vágyott.

 

 

 

 

Forrás: fernando9torres.com