2014. November 24. | Emma
Regisztráció | Belépés

Drámai végjáték után: magyar-román 2:2

2013. Március 23. | fgabi | Szólj hozzá elsőként!

Egervári Sándor egészen a találkozó kezdetéig titokban tartotta kezdőcsapatát, amelyben végül több meglepetésember is volt. Nem Bogdán Ádám, hanem Király Gábor nevével kezdődött a csapatösszeállítás – az 1860 München 88 –szoros magyar válogatott kapusa védett tehát ezen a sorsdöntő selejtezőn. Juhász Roland kiesésével a védelemben is változtatnia kellett a szövetségi kapitánynak, ezúttal a Vanczák, Korcsmár, Mészáros, Kádár négyes kapta meg a lehetőséget. Rajtuk túlmenően Koman, Pintér, Hajnal, Dzsudzsák, Szalai és Szabics volt még a kezdőben. A románok a lehetőséghez mért legerősebb kezdővel léptek fel, nagynevek közül például Goian, Radu, Stancu és Mutu is kezdett.

A FIFA döntése alaposan rányomta bélyegét a csoportrangadóra: mint ismert, az Izrael elleni barátságos mérkőzésen elhangzó antiszemita rigmusok miatt válogatottunknak a mérkőzést zárt kapuk között kellett lebonyolítania. A stadionon kívül ugyanakkor ezrek nézték óriáskivetítőn a találkozót.

Jobb románokkal számoltunk

A mérkőzés tapogatózó játékkal indult, helyzeteket elsősorban csak annak köszönhették a csapatok, hogy mindkét oldalon idegesnek tűnt a védelem. Így kerültek például helyzetbe a vendégek, Kádár és Mészáros kis híján összehozott egy gólt a nem megértésük után. Ennek ellenére is nyugodtan mondhatjuk, hogy jobban nem kezdődhetett volna számunkra a meccs: a 16. percben egy pontrúgásból előnybe kerültünk: Hajnal tekert középre, Vanczák pedig a kapuba bólintott – 1:0! Sok nem kellett a románoknak, hogy egalizálják az eredményt, szerencsére Mutu céltudatosságával szemben Mészárosnak sikerült javítania hibáját.

Az első félidő a gól után az előre megjósolt forgatókönyv szerint alakult. Magyarország nem siettette a támadásokat és elsősorban a védekezésre figyelt. Ugyanakkor hiába kapott nagyobb teret a román csapat az első félidőben csak kisebb nyomásig jutott, helyzetekig, gólig nem. Nem úgy Szalai Ádám, aki nem sokkal lőtt a kapu mellé.

A szünet éppen jókor jött, az ellenfél ugyanis egyre erőteljesebben jött, kitudja meddig bírta volna a védelem…

Fordulás után azonban Egervárinak olyannyira sikerült felráznia fiait, hogy sokáig nyugodtan hátradőlve élvezhettük a találkozót, várva az újabb magyar gólt. A helyzetek sorra jöttek, a gól viszont elmaradt, pedig Szalai és Dzsudzsák is közel volt hozzá nagyon.

Victor Piturca válogatottja viszont a játékvezetőhöz került közel. A német Stark szinte mindig úgy és akkor fújt a sípjába, amikor az a magyaroknak nem jó. Így volt ez a 67. percben is, amikor a román akciónál a lest nem intették be, Korcsmár Mutuval szembeni szabálytalanságát azonban igen, büntetővel egyenlítettek a románok 1:1! Még egyszer: les miatt magyar szabadrúgásnak kellett volna következnie.

Szerencsére Magyarország nem zuhant össze, Korcsmár kiharcolt a túloldalon is egy büntetőt, korrigálva ezzel korábbi hibáját. Három perccel később Dzsudzsák góljával tehát újra előnyben!

És az előny kitartott egy perccel a végéig. Egy perccel a végéig…

Amikor már a játékvezető tulajdonképpen a szájába vette a sípot, hogy lefújja a mérkőzést, akkor jött a magyar védelemi rövidzárlat, többen összefutottak, a csereként beállt Chipciu pedig kiegyenlített, 2:2 – hihetetlen, felfoghatatlan. A románok elvittek egy pontot Budapestről.

A magyar fociválogatott végig kezében tartotta a győzelmet, jobban játszott az ellen a Románia ellen, akikről azt hittük, hogy majd földbe döngölnek minket. A csoportban továbbra is a második helyen állunk, de csak több lőtt gólunknak köszönhetően előzzük meg a románokat. Nagy lehetőséget szalasztottunk el. Kedden nagyon jó lenne megverni Törökországot, valamint reménykedjünk, hogy Hollandia érvényesíti a papírformát Románia ellen.

Egervári szerint a törökök a legnagyobb nyertesei a körnek

A magyar csapat szövetségi kapitánya szerint a pénteki "válogatott-nap" legnagyobb nyertese Törökország, aki Andorra legyőzését követően négy pontra megközelítette a magyar-román duót. Mondani sem kell, ezért is lenne fontos, hogy Isztambulból legalább egy pontot eltudjunk csípni...

Victor Piturca a mérkőzés után elismerte, szerencséjük volt, habár tudták, hogy nagyon-nagyon nehéz lesz megverni a magyar válogatottat Budapesten. A magyar játékosoknak egyébként hiányoztak a szurkolók a lelátóról, Király Gábor szerint a nézőkkel meglehetett volna a győzelem. A találkozó után egyébként sportszerűen, nem a bíróval foglalkozva nyilatkoztak a játékosok.

D csoport másik két mérkőzése
Andorra - Törökország 0-2 (0-2)
gól: Inan (30.), Yilmaz (45.)

Hollandia - Észtország 3-0 (0-0)
gól: Van der Vaart (47.), Van Persie (72.), Schaken (84.)

A kvartett állás:
1. Hollandia        5   5   -   -  16- 2  15 pont
2. MAGYARORSZÁG     5   3   1   1  12- 7  10
3. Románia          5   3   1   1  10- 6  10
4. Törökország      5   2   -   3   6- 6   6
5. Észtország       5   1   -   4   1- 9   3
6. Andorra          5   -   -   5   0-15   0