2018. Április 23. | Béla
Regisztráció | Belépés

Nincs értelme a tömegnövelésnek?

2012. December 1. | admin | Hozzászólások (1)

A kanadai egyetemnek nagyon sok mindent köszönhetünk, hiszen olyan információkat erősítettek meg, mint pl. a fehérjék valóban a hasznunkra válnak, a táplálék kiegészítőkben megtalálható AAKG viszont nem igazán hatékony a véráram fokozásában. A kanadai egyetem jelenleg a súlyzós edzés intenzitását és az izomtömeg növekedés együttesét vizsgálják.

"A nagy súllyal és a viszonylag kis súllyal végzett edzés hatékonysága megegyezik"

- mondjaCam Mitchell az egyetem kineziológusa. A kutatócsoport tudja, hogy ezzel a kijelentéssel szemben állnak az alaptörvénnyel:izomfejlesztéshez súlyok kellenek, méghozzá nagy súlyok. A kutatás végeredménye, megnyugtathatja azokat, akik nem mernek nagy súllyal edzeni, illetve akik ízületi problémákkal küzdenek. A kutatás folyamán 80% és 30%-os terheléseket végeztek. 10 hét után kiderült, hogy mind a 80 % és mind a 30%-os terhelésekkel dolgozók izomnövekedése ugyanannyi lett, tehát nem volt különbség. Erő terén a nagyobb súllyal dolgozók, csak csekély mennyiségben értek el jobb fejlődést.

Az egyetem korábbi kísérlete során Stuart Phillipskineziológus professzor elárulta: a 30%-os terhelés igazán kis súly, a teljes kifáradásig legkevesebb 24 ismétlést végeznek a kísérleti alanyok. "Kisebb súlyt is megragadhatunk, a lényeg, hogy addig dolgozzunk vele, míg már nem tudunk több ismétlést végrehajtani." - meséli a professzor és hozzátette: "Kíváncsiak vagyunk, hová vezet ez az új paradigma."

"Ha az ember nem emel nagy súlyokat - magyarázza barátom, dr. Franco Columbu -, azonnal meglátszik a színpadon. Van valami puhaság az emberben, ami azonnal szembetűnik." Idézet Schwarzenegger, A testépítés nagy enciklopédiája c. könyvéből.   Köztudott dolog, hogy kezdő súlyemelőként könnyebb izomnövekedést elérni, később egyre inkább nehezedik a dolog. Általában egy idő után át térünk a nagyobb súlyokra vagy lehet valakire jobban fog hatni a kísérletben való eljárás. A következtetéseket levonva, mindenkinek van keresnivalója az edzőtermekbe, pláne azoknak, akik nem szeretnek, vagy egyszerűen nem tudnak nagy súllyal dolgozni. "

A felfedezéseknek a közegészségügyben van nagy jelentősége, hiszen a vázizomzat tömegének jelentős befolyása van a napi energiafelhasználásra, a testsúlykontrollra." – mondja NicholasBurd. "Mindemellett a vázizomzat tömege befolyásolja a vércukor felhasználását, így fontos szerepet játszhat a II. típusú diabétesz kockázatának kezelésében".  E mellett természetesen még rengeteg előnye van a súlyzós edzéseknek, persze nem árt be tartani a fokozatosságot, ha mindenképp ragaszkodunk a nagy súlyokhoz. Tehát az edzőterem mindenkié, jó edzést kívánunk!