2018. Április 24. | György
Regisztráció | Belépés

Izomlázra

2013. Április 24. | anita | Szólj hozzá elsőként!

Egy friss tanulmányból kiderült, hogy izomlázkor a masszírozás és a további mozgás ugyanolyan hatékony. A közhiedelem szerint a masszázs jobb, ám a valóságban nem így van. Mindkettőnek egyformák az előnyei” – mondta Lars Andersen vezető kutató, a koppenhágai Nemzeti Kutatóközpont munkatársa. A vizsgálatba 20 nőt vontak be, akiknek gépi ellenállás mellett terhelték a vállukat, majd a trapézizmot, ami a nyak és a vállak között található. 2 napra rá mindenkinél előjött az izomláz, ami egy tízes skálán elhelyezve kb.ötös erősségű volt.

A résztvevők 10 perces masszázst kaptak az egyik vállukra,majd a másik vállukra ugyanennyi időt kellett edzeniük. Volt akinél a masszázs volt az első, és volt olyan, akinek először az edzés következett. Az edzés itt is a vállak mozgatására irányult, de most egy rugalmas csőeszközre kellett állniuk, és a végét a magasba emelni. Az eredmény, hogy az edzés után  0.8-del csökkent a fájdalom mértéke, és 0,7-del a masszázs után. „Ez mérsékelt változást jelent” – magyarázta Andersen, akinek a munkája a Journal of Strength and Conditioning Research című szakfolyóiratban jelent meg. 

„A fájdalom csillapításával a teljesítmény is javulhat, de mi most nem ezt mértük. Tény azonban, hogy a fájdalmas mozdulatok merevebbek, ami nehezebbé teszi a munkát”- mondta a kutatás vezetője.