2018. Április 23. | Béla
Regisztráció | Belépés

Ha fáj a térded..

2013. Július 19. | anita | Szólj hozzá elsőként!

Vannak egyes gyakorlatok, melyeket térdfájáskor muszáj vagy kihagyni. Azonban léteznek helyettesítő gyakorlatok, melyeket nyugodtan használhatsz, és a térdedet sem terhelés sem pedig fájdalom nem éri. 

Amit mindenképp hagyj ki, az a guggolás. Helyettesítsd kitöréssel előre talajérintéssel:

Állj alapállásba, mindkét kezedben tarts egy-egy kézisúlyzót az oldalad mellett, a tenyereid befelé nézzenek. Lépj előre bal lábbal, majd hajolj előre a felsőtesteddel, csípődet pedig told hátrafelé, így érzed a csípőhajlítókat és a farizmot is. Érintsd meg a súlyokkal a talajt, majd emelkedj vissza, és told vissza magad kiindulóhelyzetbe.

Miért jó? A térdet nagyon megterhelheti az ízületben végbemenő többszöri, nagymértékű hajlítás. Ez a változat kevesbé megerőltető, mert közben a csípőt is behajlítjuk, így a térdet nem éri akkora terhelés, ráadásul ezzel még jobban aktiváljuk a combhajlító és  farizmokat is. 

Térd duzzanatra:
Ha feldagadt a térded 20 percig rakj rá jeges zacskót. Ez azért jó megoldás, mert segít a duzzanat és gyulladás visszaszorításában. Ugyanerre a problémára má
sik megoldás pl. a fásli. A térded köré csavart rugalmas kötés visszaszorítja a duzzanatot, és segít megtartani a térdet. 

Ha a térded 3-7 nap elteltével sem javul mindenképp fordulj orvoshoz! Ha nagyon heves a duzzanat, illetve a fájdalom, vagy ha a térdedet eltorzultnak látod, netán lázad is van, azonnal fordulj orvoshoz!