2018. Április 23. | Béla
Regisztráció | Belépés

Fogyj hasról, aludj jobban!

2013. Július 20. | anita | Szólj hozzá elsőként!

"Azt találtuk, hogy a testsúlycsökkenés, különösen a hasi zsír csökkenése összefügg az alvásminőséggel"-mondja Dr. Kerry Stewart a a kísérlet eredményeit. A Johns Hopkins Egyetemen 55 résztvevő segítségével zajlott a kutatás.

A kísérlet először 77 diabéteszes, pre-diabéteszes jelentkezővel kezdődött. 2 kategória volt amibe az egyéneket beosztották: túlsúlyos és elhízott kategória. Az egyik csoport csak diétát követett, a másik emellett szakértő által felügyelt mozgásprogramot is. A feladatot 55 jelentkező teljesítette sikerrel. Ahogy itt is történt, hasonló kutatásokból számos jelentkező esik ki pl. a szabályok be nem tartása, saját szándékuk, vagy akár egy elhúzódó betegség miatt. 

A kutatás végén a jelentkezők 20%-kal jobb alvásminőségről számoltak be.  A százalékos változást a kutatók az általános alvásminőség pontozásával mérték, az ehhez használt kérdőívekben a jelentkezőket olyan tényezőkről faggatták, mint a nappali fáradékonyság, álmatlanság, nyugtalan alvás, de arról is be kellett számolniuk, hogy használnak-e valamilyen alvást segítő gyógyszert. 

Nem számított sem kor, sem nem, és a fogyókúra típusa sem. Aki hasról fogyott, sokkal jobb alvási minőségről számolt be. 

Az elhízás rontja az alvásminőséget, a nem megfelelő alvás pedig erősítheti az elhízást. Ezzel szemben a testsúlycsökkenés, főként a hastájékról segíti az alvásminőséget, a kielégítő alvás pedig jótékonyan hat a testsúlykontrollra.